woensdag 19 oktober 2011

Dutch Apple pie


Lekkere Hollandse Appeltaart:
Mijn eigen versie, een beetje van mama, een beetje van oma, een beetje uit een boekje en de rest is van mij :)

Voor het deeg:
125 gram suiker
250 gram roomboter koud in blokjes
375 gram patisserie bloem of gewone bloem
1 groot ei
Vanille extract
snufje zout, 2 gram
custardpoeder

Voor de vulling:
Een flinke kilo appels, jonagold is stevig en een beetje zuur, heerlijk, maar het kan ook met granny's. In dit recept zitten 6 grote jonagold appels.
theelepel kaneel
scheutje rum of rum extract
100 gram suiker (of 80 gram suiker en 2 zakjes vanillesuiker erbij)
flinke hand rozijnen. (lekker om ze eerst te wellen in de rum, of in een citroensiroop)
2 lepels abrikozenjam/ lemoncurd (heb je nog restjes jam in de koelkast?)
2eetlepels citroensap.

Voor het deeg, kneed alles behalve het custardpoeder tot een koel samenhangend deeg. Rol in de folie en leg even te rusten in de koelkast.

Voor de vulling, schil de appels. Haal het klokhuis eruit. En snijd in blokken. Niet te klein snijden, anders krijg je moes. Ik hou wel van wat dikkere stukken. Mix de rest van de ingrediënten erdoor en roer goed om!. Laat de bak even staan. het zuur van het citroensap zal ervoor zorgen dat je appels niet snel bruin worden.

Haal het deeg uit de koelkast en rol de helft ongeveer uit op je werkblad tot 3 mm. (bestuif van tevoren even met bloem tegen het plakken) Neem nu een 24 cm springvorm en steek met je vorm een cirkel uit. Dat wordt de bodem.
Beboter en bebloem je bakvorm, leg een laag bakpapier op de boden en leg je deegcirkel erin.

Rol nu de rest van het deeg uit en snij er lappen van waarmee je de zijkant van de vorm bekleedt. Met een keukenmesje kun je het overtollige deeg wegsnijden. Ik rol altijd nog een extra rolletje deeg uit en die leg ik langs de bodem. Als plakrand tussen zij- en onderkant. Goed voor de stevigheid.

Neem nu de custardpoeder en zeef een dun laagjes op de bodem van je deeg. Dit neemt het vocht op van je vulling zodat je ook een lekkere krokante onderlaag krijgt. Je moet nu ook niet de kom met de appels gewoon omgieten in de vorm. Veeel te nat. Schep het liever erin en laat het "nat" maar lekker in de kom zitten. Even goed aandrukken!

Met het overgebleven stuk deeg maak je vlechtwerk op je taart. Je kan voor een mooi glanseffect wat losgeklopt ei op de bovenkant kwasten, maar doe dat halverwege de baktijd, anders kan het verbranden.

















Oven op 180 graden Celcius hetelucht en ongeveer 1 uur bakken. Of tot hij mooi goudbruin is :) Smakelijk! Beetje abrikozenjam erop smeren als hij nog warm is maakt deze taart helemaal af!

TIP! Wil je zien hoe ik van een appeltaart een appeltaart in vermomming maak?? Kijk dan hier!